Antiek en Kunst Audio, TV en Video Auto's en Autoonderdelen Boeken Brommers en Scooters Cadeaus Caravans en Kamperen Cd's, Dvd's en Blu-rays Computers en Software Contact en Berichten Crypto Diensten en Vakmensen Dieren en Toebehoren Doe het zelf en Verbouw Fietsen Foto en Film Hobby en Vrije tijd Huis en Inrichting Huizen en Kamers Kinderen Kleding en Tassen Motoren Muziek en Instrumenten Sieraden Sport en Fitness Telecom en GSM Tickets en Kaartjes Tuin en Taras Vakantie Verzamelen Watersport en Boten Witgoed en Apparatuur Zakelijk
<< terug

Is het glas half leeg of halfvol?


Jij bepaalt dat. Lees echter eerst in het kader van geestelijk afvallen het volgende:

GLAS HALFVOL DIEET

Menigeen kent de metafoor van het glas dat half gevuld is. De pessimist zegt dat het glas halfleeg is en de optimist beweert dat het glas halfvol is. Het leuke hiervan is dat niet alleen de situatie, maar ook jouw houding tegenover die situatie bepaalt hoe je deze ervaart. Wie daar bewust mee omgaat kan daardoor veel winst boeken en krijgt een voller leven.

Hieronder volgt een aantal gedachten over dat principe en een aantal tips om dat principe in de praktijk te brengen:

1. De uitdrukking is het glas halfvol of halfleeg kun je ook gebruiken als je iets kwijtraakt. Dan kun je zeggen: Ik baal, want ik ben het kwijt, maar je kunt ook zeggen: Ik ben blij dat ik het een tijdje gehad heb.

2. Je kunt ontevreden zijn over wat je nog niet hebt kunnen doen, ,maar je kunt ook blij zijn over alles wat je wel gedaan hebt.

3. Je kunt balen omdat je dood gaat, maar je kunt ook blij zijn dat je geleefd hebt.

4. Je kunt het jammer vinden dat het lekkere eten op is, maar je kunt ook blij zijn dat het je zo goed gesmaakt heeft.

5. Je kunt iets niet meer, maar kunt ook blij zijn dat je het ooit kon.

6. Je hebt pijn, verdriet en angst, maar je bent ook blij, jong en vrolijk geweest.

7. Als jij je in het heden niet goed voelt, probeer je dan te verheugen op iets wat nog komt en/of wees blij met iets positiefs uit het verleden. Is je verleden slecht, zoek dan naar iets positiefs om je heen of probeer je te verheugen op iets wat nog kan komen. Ziet je toekomst er vervelend uit, probeer dan blij te zijn met iets uit het verleden of gebruik het heden om je toekomst in positieve zin te veranderen.

8. Als je op en dag krachteloos bent en je lijdt daar wat onder, prent jezelf dan in dat je die nacht (in jouw dromen) ervoor een grote inspanning geleverd hebt. Dan is jouw moeheid heel anders te ervaren.

9. Als je maar 1 dag leeft vergt dat een behoorlijke investering en inspanning van Moeder natuur: Conceptie, zwangerschap, geboorte. Leef je 2 dagen dan heb je een hoger rendement van die investering. Zo kun jij jezelf veel rijker rekenen.

10. Je kunt denken aan alle vervelende dagen die je nog moet, maar ook aan allerlei vervelende dingen die je niet moet. Hetzelfde met plezierige dingen: Je kunt balen van dingen die je niet mag, maar blij zijn met wat je wel mag.

11.De winnaar heeft altijd gelijk, maar meestal heeft de verliezer het meeste geleerd.

12. Als je iets niet meer kunt, dan kan dat vervelend zijn, tenzij jij je realiseert dat de herinneringen aan de keren dat je het nog wel kon zo meer waard kunnen worden, zodat je er per saldo niet minder om hoeft te worden.

13. Je wilt een afspraak maken met een goed bekend staande psychiater, maar dat kan pas over twee maanden. Je kunt dan verzuchten: Dan moet ik heel lang wachten. Je kunt ook denken: Dan heeft hij weer twee maanden extra ervaring.

14. Je wilt grasmaaien, maar het begin te regenen. Je kunt zeggen: Ik kan niet grasmaaien. Je kunt ook zeggen: Blijkbaar hoef ik het gras niet te maaien.

15. Je leven wordt steeds goedkoper. Vergelijk het met het kopen van een huis van 100.000 euro: Als je er 1 dag woont kost je dat 100.000 euro per dag. Woon je er twee dagen dan wordt het 50.000 euro per dag, etc. Je leven wordt dus steeds goedkoper en je wordt door jouw ervaringen tevens steeds rijker.

16. Op een bepaald moment liep ik ver achter met het inbrengen van mijn teksten in de computer. Je zou ook kunnen stellen: Ik lig met schrijven ver voor.

17. Als je geld verliest, reken dan in percentages en als je geld wint in bedragen. Dit volgens het principe: Gaat het slecht, maak dan wat wel goed gaat zo groot mogelijk. Gaat het goed, maak dan wat slecht is zo klein mogelijk.

18. Ben je ergens bang voor en je angst wordt werkelijkheid, dan ben je tenminste niet voor niets bang geweest en die voorsprong pakt niemand je meer af. Mocht er echter iets vervelends gebeuren, wat je totaal niet aan zag komen, wees dan blij dat deze angst je bespaard gebleven is.

19. Vroeger zei ik vaak: Ik ga mee, tenzij ik me slecht voel. Zo kwam het regelmatig voor dat ik mijn naasten moest teleurstellen. Nu zeg ik: Ik ga nergens meer heen, tenzij ik me goed voel. Daarna kon ik regelmatig mijn naasten positief verrassen.

20. Als ik mij 's morgens niet goed voel zeg ik tegen mijzelf: Kijken hoe ver ik nog terug kom. Voel ik mij echter goed dan zeg ik het volgende: Kijken wat er nog van over blijft.

21. Als je kinderen voor jou overlijden zul je ze gauwer weer treffen. Als je ouders heel oud worden, zul je ze gauwer weer treffen. Als je ouders heel jong sterven is dat weer prettig voor hun ouders. Als je kinderen heel oud worden is dat weer prettig voor hun kinderen.

22. Als je een plezierig leven hebt is het een rijke gedachte dat je prettige verleden steeds groter wordt. Heb je echter een minder florissant leven dan is het een rijke gedachte dat je toekomst steeds kleiner wordt.

23. Ik was 53 jaar en het was een prachtige zomerdag. Ik bedacht hoeveel van die prachtige dagen ik in mijn leven al had meegemaakt. Dat moeten er honderden zijn geweest en ik realiseerde mij dat ik eigenlijk op een punt was aangekomen dat ik tevreden zou moeten zijn met het aantal prachtige zomerdagen dat ik gehad had. Simpel gezegd: Ik heb genoeg gehad. Daarmee bereikte ik 2 dingen: In de eerste plaats dat als ik aan mooie zomerdagen dacht dat ik dan meer dan tevreden kon zijn, want ik had mijn “portie” al gehad. In de tweede plaats bereikte ik het stadium dat ik iedere mooie zomerdag die nog zou komen zou ervaren als een extraatje en daarmee bracht ik mijzelf in een zomerse positie.

24. Ik las enige tijd terug een rouwadvertentie van een vrouw die 96 jaar oud was geworden. De familie schreef in de rouwadvertentie: Juist omdat ze zo lang bij ons was, valt het gemis zo zwaar. Enige weken later zag ik een andere rouwadvertentie van een dame die 92 jaar oud was geworden. Haar naasten schreven in de rouwadvertentie: Omdat we zo lang van haar aanwezigheid mochten genieten is dit afscheid met warmte en dankbaarheid omgeven. Voor wie is het lijden nu over?

25. Als het nu goed met je gaat, probeer je dan te herinneren hoe jij je voelde toen het slecht ging en de kans zit erin dat jij je nog beter gaat voelen. Als het nu slecht met je gaat, denk er dan aan hoe jij je voelde toen het nog goed ging in het verleden en probeer je te verheugen (er kan immers in het leven altijd iets zijn om naar uit te kijken) op de toekomst. Wanneer jij je dan later weer goed voelt, zul je dat intenser kunnen ervaren omdat jij je nu minder voelt.

26. Als je bv. je partner kwijtraakt kun je zeggen: “Ik ben mijn partner kwijt”. Je kunt ook zeggen: Ik heb jaren een goede partner gehad”. Was het geen goede partner, wees dan blij dat je er van af bent en verheug je op een eventuele nieuwe partner of op het leven zonder die “oude” partner. Dit kun je ook toepassen op bijvoorbeeld je werk.

27. Als je met de auto weg wil gaan, kun je bijvoorbeeld negatief denken: Straks doet hij het niet. Je kunt de situatie ook omdraaien en denken: De kans zit erin dat hij het doet. De laatste houding lijkt me te prefereren.

28. Wat je ook verliest, je wint aan ervaringen.

29. Je kunt een concurrent ook als een collega zien. Nog beter: Je kunt ieder mens als een collega zien.

30. Als je ziek wordt, wees dan blij dat je gezond geweest bent en verheug je erop dat je straks weer gezond zult kunnen worden, want dat kan dan dubbel tellen, want intens lijden kan je later intenser laten genieten.

31. Als iets goed gaat is dat een meevaller, zit het tegen, dan zat dat erin. Dat lijkt me een juiste instelling om het leven te ondergaan, want zo kun je tegenslagen beter accepteren.

32. Hoe vervuild je verleden ook is, je toekomst is nog leeg en daar mag jij je op verheugen.

33. Als iemand eerlijk is en hij heeft kritiek op jou, vind je dat dan vervelend of ben je blij dat hij eerlijk is en dat je er eventueel wat van kunt leren?

34. Stel je voor: Je auto doet het niet. Baal je dan vanwege de pech of realiseer jij je dat het luxeleed is, omdat je in eerste instantie al blij mag zijn met het feit dat je een auto bezit?

35. Als je iets verschrikkelijks hebt meegemaakt, heeft dat als voordeel dat je minder ernstig leed wat later op je weg komt kunt relativeren met: Nee, dat was pas erg. Heb je zoiets verschrikkelijks nog niet meegemaakt, wees dan blij dat zoiets je tot dusver bespaard is gebleven.

36. Na iedere dag kun je zeggen: Ik heb weer een dag geleefd. Je kunt ook klagen dat je weer een dag dichter bij de dood bent. In het eerste geval ben je een dag rijker. In de tweede situatie ben je weer een dag armer. De tweede optie lijkt me de armoedige keuze.

37. Als je favoriete club een finale haalt en deze verliest, baal je dan van die nederlaag of ben je blij dat ze de finale gehaald hebben?

38. Wie dood gaat kan jammeren omdat hij binnenkort sterft, maar je kunt ook uitkijken naar de dood, want zij kan immers voor verlossing en het einde van pijn zorgen. Wie dood gaat kan tevens denken: Ik heb een goed leven gehad. Had je daarentegen een zwaar leven, wees dan blij dat je einde in het zicht komt.

39. Wie tegenslag na tegenslag te verwerken krijgt, kan er van uitgaan dat er sprake is van een zekere gewenning, waardoor hij het lichter kan ervaren: De eerste keer doet immers vaak het meeste zeer.

40. Als je lichaam mankementen begint te vertonen, kun je nog veel plezier beleven aan jouw geest. Als je geest begint te haperen, zit de kans erin dat je daar niet veel van hoeft mee te maken.

41. Als mensen iets afspreken en dat loopt mis, dan kun je kiezen tussen: Dan heb jij mij niet goed begrepen, of: Dan ben ik niet duidelijk genoeg geweest. Tussenvorm: Dan hebben we mekaar niet goed begrepen.

42. Als je een miljoen bezit en je verliest op de beurs vijf ton. Wat zeg je dan: “Ik heb een half miljoen verloren”, of: “Ik heb nog vijf ton over”?



Website:
geestelijkafvallen
Advertentie:Aangeboden
Levering:Nader over een te komen
Voorwaarde:Gratis
Prijs:€ 0,00
Datum:12-02-2022
Gezien:670
Naam:Matswerk
Telefoon:
Woonplaats:Epe
Provincie:Gelderland
Actief vanaf:05-02-2020
Hoogste bod:Nog geen bod



© 2024 SnuffelBeurs | Onderdeel van Alles over Scheveningen | Contact